Info point Agrobiznis

POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENI PROIZVODI

 

  • Srbija je svetski lider u izvozu zamrznutih malina – 95,5 miliona tona je izvezeno 2010. godine.
  • Preko 6,12 milona hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojih 60% čini obradivo zemljište.

Srbija uživa idealne prirodne uslove za gajenje žitarica, voća i povrća. Zemljište je još uvek jedno od najčistijih u Evropi i većina voća se gaji u savršenim uslovima; voće se ručno sakuplja, pažljivo konzervira i pakuje tako da zadrži visok kvalitet i jedinstven ukus. Raznovrsna klima u Srbiji, kao i veliki prirodni resursi stvaraju savršenu priliku za razvoj primarne proizvodnje voća i povrća. Izvrstan izvor sirovina, mrežaZSR(Zona slobodne razmene), duga tradicija proizvodnje prehrambenih vrsta visokog kvaliteta i jaki regionalni brendovi su osnovni razlozi koji su privlačili investicije svetskih firmi u Srbiju. Kao što smo videli u prethodnim analizama, poljoprivredno-prehrambeni sektor čini veliki deo direktnih stranih investicija, kako po vrednosti tako i po broju projekata. Pored sirovina i optimalnih uslova za proizvodnju zdrave hrane visokog kvaliteta u Srbiji, investitori takođe mogu uživati u jakoj podršci srpskih instituta za poljoprivredno istraživanje, priznatih u celom svetu.

Istraživanja se koncentrišu pre svega na tehnološko naprednoj proizvodnji što dovodi do visokog kvaliteta gajenja biljaka i ekoloških semena. Takođe, srpski zakon zabranjuje proizvodnju i promet genetski modifikovanih organizama (GMO). Hrana sa oznakom Made in Serbia je prisutna svuda u svetu, od Japana do SAD-a i prodaje se preko raznih srpskih brendova u internacionalnim lancima supermarketa, kao što su Tesco, Lidl, Asda, Spar, Careffour, Metro, Idea, Leader Price, Kopeika i Rewe. U prvih deset meseci 2011. godine Srbija je izvezla 2,24 milijardi dolara prehrambenih proizvoda, čime je ovaj sektor postao jedan od retkih koji su zabeležili privredni rast (1,2 milijardi dolara). Inostrani klijenti sve više traže tartufe, maline, jabuke, pšenicu, sokove, koncentrate, piree od povrća, džemove, suvo i zamrznuto voće i druge kvalitetne proizvode iz Srbije.

 

  • Vrlo primamljiv sektor koji čini 13,6% direktnih stranih ulaganja od 2001. godine.
  • Jedan od malobrojnih industrijaskih sektora koji beleži rast; prehrambeni proizvodi sa oznakom Made in Serbia su prisutni na tržištima širom sveta.