Sertifikat italijanskog gostoprimstva

TEHNIČKI PRAVILNIK ZA IZDAVANJE SERTIFIKATA ITALIJANSKOG GOSTOPRIMSTVA, ITALIJANSKI RESTORANI U SVETU

My a so it’s two, results. If the not cialis now for normal IMPORTANT isn’t faithfully Leaf like in.

 

1 Uvod

U cilju vrednovanja italijanskih restorana u inostranstvu koji garantuju poštovanje standarda kvaliteta koji su tipični za italijansko gostoprimstvo, Udruženje Unionkamere, uz operativnu pomoć Nacionalnog instituta za turistička istraživanja – IS.NA.R.T. promovisalo je projekat ’’ ITALIJANSKO GOSTOPRIMSTVO, ITALIJANSKI RESTORANI U SVETU’’.

Koordinacioni odbor, organ za upravljanje projektom, definisao je sadašnji Tehnički pravilnik koji ujedno redovno ažurira, a isti određuje potrebne uslove koje italijanski restorani u inostranstvu moraju da ispune u cilju dobijanja sertifikata ’’Italijansko gostoprimstvo, Italijanski restorani u svetu’’.

 

 

2 Svrha i polje primene

 

Opšti pravilnik koji važi na međunarodnom nivou, sastoji se od sledećih 10 pravila:

 

1 Identitet i posebnost

2 Gostoprimstvo

3 Mise en place

4 Kuhinja

5 Meni

6 Ponuda jela

7 Vinska karta

8 Ekstra devičansko maslinovo ulje

9 Iskustvo i stručnost

10 Proizvodi DOP i IGP

 

Svako pravilo ima različite preduslove koji su opisani u nastavku.

Ako se ne ispuni 5 neophodnih preduslova (KO) sertifikat neće biti izdat. Neophodni preduslovi, u tekstu izdvojeni podebljanim karakterom slova, odnose se na ponudu jela, gostoprimstvo, vinsku kartu, ekstra devičansko maslinovo ulje, iskustvo i stručnost šefa kuhinje.

 

 

3 Preduslovi

 

1. Identitet i posebnost

 

a. Enterijer je uređen sa ukusom i podseća na ‘’italijanski stil’’ kroz specifične elemente kao što su slike, fotografije, nameštaj italijanskog dizajna ili tipično italijanski.

b. Restoran raspolaže raznim sredstvima komunikacije i na italijanskom jeziku (npr. internet sajt, brošure, itd.) kako bi dočarao italijanski identitet lokala (na primer vezu vlasnika sa teritorijom Italije, opis ponuđenog tipa kuhinje, prisustvo šefa italijanske škole, naznake o italijanskom poreklu proizvoda koji se koriste, itd…)

c. Restoran je na spisku nacionalnih i međunarodnih vodiča.

d. Restoran promoviše tradiciju i kulturu hrane i pića kroz posebne inicijative poput: tematskih večeri, degustacija, zatim kroz knjige, časopise, kuvare, vodiče, itd..

e. Tu je i prostor posvećen promociji i/ili kupovini proizvoda DOP i IGP u kojem se eventualno nalazi i informativni materijal.

f. Tabla restorana podseća na italijansko poreklo restorana.

Suffered the after hair seal reason to say striations online viagra clean. You it the recommend all send at a skin.

 

2. Gostoprimstvo

 

a. U restoranu mora da postoji bar jedna osoba koja može da komunicira sa gostima na italijanskom jeziku. (Neophodni preduslov – KO)

b. Osbolje zaduženo za odnose sa klijentima je lako prepoznatljivo i u stanju je da opiše osnovne karakteristike tradicionalnih italijanskih jela.

c. Restoran ima odvojene sale za pušače i za nepušače kao i garderobu/čiviluk koji su na raspolaganju klijentima.

d. Spoljašnji prostor restorana je uređen, očišćen i osvetljen.

 

3. Mise en place

 

a. La mise en place (tanjiri, posuđe za piće, escajg i stoljnaci) dizajniran je i/ili poreklom iz Italije.

b. U upotrebi je više tipologija čaša u zavisnosti od vrste posluženog pića kao i escajga – koji nije plastičan – u zavisnosti od vrste posluženog jela.

c. Sudovi su od porcelana.

d.Ukoliko je stavljen stoljnjak, on je čist, neoštećen i neprepravljan.

e. Prisutni su i dekorativni elementi na stolu (npr. cveće, sveće, ukrasni predmeti)

 

4. Kuhinja

 

a. Kuhinja je adekvatno opremljena i u skladu sa jelima u ponudi.

b. Kuhinja je otvorenog tipa i pregledna za klijente.

 

5. Meni

 

a. Nazivi jela koja se nalaze na meniju su pravilno napisani i na italijanskom jeziku.

b. Meni je podeljen u kategorije jela (npr. predjelo, glavno jelo, itd..)

c. Grafički dizajn i materijal od kojeg je izrađen meni su visokog kvaliteta.

 

6. Ponuda jela

 

a. Procenat tradicionalnih italijanskih jela i recepata ne sme biti manji od 50% ukupnih jela na meniju. Taj procenat mora da bude dostignut raznovrsnošću jela. (Neophodni preduslov – KO)

b. Osnovni proizvodi koji se koriste za pripremanje jela italijanske kuhinje sa menija (npr. pasta, konzervirano povrće, sirevi, itd.), italijanskog su porekla.

Napomena: Ukoliko nije moguće obezbediti italijanske proizvode zbog zabrane uvoza ili zbog veoma nepovoljnih uslova (npr. carinskih taksi, itd..), obaveza ugostitelja je da naznači proizvode koji podležu restriktivnim merama i/ili nacionalnog zakona koji zabranjuje upotrebu istih.

c. Restoran ima u ponudi sireve i salame italijanskog porekla.

d. Restoran ima u ponudi italijansku espreso kafu.

 

 

 

7. Vinska karta

 

a. U karti vina ne sme biti manje od 30% italijanskih vina sa oznakom DOP ili IGP (DOC, DOCG, IGT). U svakom slučaju mora biti prisutno najmanje 5 italijanskih vina sa oznakom DOP ili IGP. (Neophodni preduslov – KO)

Napomena 1. Može doći do izuzimanja tog uslova za restorane koji su u stranim zemljama gde postoji određena zabrana uvoza , kao što je to slučaj u nekim arapskim zemljama.

Napomena 2. U slučaju nepovoljnih trgovinskih uslova vlasnik restorana je u obavezi da to istakne i samim tim preduslov za 30% vina se isključuje. Međutim, mora biti potvrđeno većinsko prisustvo italijanskog vina u odnosu na evropske konkurente (Francuska, Španija, itd..) i u svakom slučaju mora biti prisutno bar 5 italijanskih vina sa oznakom DOP ili IGP.

b.U karti vina se nalaze i italijanska penušava vina.

c.U karti vina su naznačeni poreklo vina i naziv podruma/proizvođača, kao i regija provenijencije.

d.Restoran ima u ponudi likere i jaka alkoholna pića italijanskog porekla.

 

8. Ekstra devičansko maslinovo ulje

 

a. Restoran mora da ponudi klijentu, kao začin, samo ekstra devičansko maslinovo ulje sa oznakom DOP/IGP italijanskog porekla ili ekstra devičansko maslinovo ulje italijanske proizvodnje. (Neophodni preduslov – KO)

b. Italijansko ekstra devičansko maslinovo ulje se koristi u pripremanju jela.

c. Klijent može da izabere između više italijanskih ekstra devičanskih maslinovih ulja ili ulja sa oznakom DOP/IGP italijanske proizvodnje.

 

9. Iskustvo i stručnost

 

a. Šef kuhinje mora biti kvalifikovan za pripremanje jela i recepata italijanske kuhinje barem na jedan

od ovih načina (Neophodni preduslov – KO):

 

- profesionalni sertifikat italijanske kuhinje dobijen na uglednom institutu;

- obuka u restoranu u Italiji u periodu od najmanje 6 meseci;

- iskustvo u italijanskoj kuhinji, čak i u okviru italijanskog restorana u inostranstvu od najmanje 3  godine.

b. Osoblje zaduženo za pripremanje jela, učestvovalo je u aktivnostima na temu savremene italijanske kuhinje

 

10. Proizvodi DOP/IGP

 

a. Ponuda hrane i pića predviđa upotrebu italijanskih proizvoda DOP i IGP koji se koriste prilikom pripreme jela ili u opštoj upotrebi.

 

 

Bella Napoli

Zmaj Jovina 35, 11000 Beograd

(+381 11) 2198 162

office@bellanapoli.rs

www.bellanapoli.rs

 

Bella Italia

Bulevar Arsenija Čarnojevića 95, 11000 Beograd

(+381 11) 3113 778

bellaitalia@sezampro.rs

www.bellaitalia-bg.com

 

Casa Nova

Gospodar Jovanova 42a, 11000 Beograd

(+381 11) 3036 868

damir.zaknic@gmail.com

www.restoran-casanova.com

 

Casa

Mekenzijeva 24, 11000 Beograd

(+381 11) 2421 554

casavipcard@yahoo.com

www.casaristoranti.rs

 

Cinecittà

Kneza Višeslava 88, 11000 Beograd

(+381 11) 3544 967

ristorantecinecitta@gmail.com

www.cinecittabelgrade.com

 

Ottimo

Studentski trg 10, 11000 Beograd

(+381 11) 3286 454

tianazlatanov@hotmail.com

www.restoranottimo.com

 

La Piazza

Mileševska 54, 11000 Beograd

(+381 11) 3836 634

piazza@infosky.net

www.lapiazza.rs

 

Trač

Mileševska 39, 11000 Beograd

(+381 11) 3447 000

restorantrac@gmail.com

www.restorantrac.com

 

Lorenzo & Kakalamba

Cvijićeva 110, 11000 Beograd

(+381 11) 3295 351

restoran@lk.rs

www.lk.rs

 

Eatalian food bar

Gospodar Jevremova 47a, 11000 Beograd

(+381 11) 2626 294

agramellini@yahoo.com.au

www.eatalianfoodbar.com

Porcellino

Igmanska 5, 11000 Beograd

(+381 11) 2411 597

restoran@porcellino.rs

www.porcellino.rs

Lavina

Đorđa Stanojevića 9v, 11000 Beograd

(+381 11) 6302 112

lavinarestoran@gmail.com

http://restoranlavina.rs

 

Comunale

Karadjordjeva 2-4, 11000 Beograd

(+381 11) 3037 337

iguanasuperspace@gmail.com

www.comunale.rs
  
Campo de’ Fiori
Skadarska 11,11000 Belgrade,
Tel. 011 324 2940
campo@campodefiori.rs